4_Voor_wie_Schoenerij.jpg

Voor wie is dit boek geschreven 

 
Voor alle mensen die nieuwsgierig zijn wat er in dit boek staat over 'pijnloos bewegen dat bij je voeten begint'.

Ik was zo'n mens met 'zwakke' en 'doorgezakte voeten'. Ik heb dit boek geschreven als naslagwerk voor mijzelf,  maar ook wil ik mijn ervaringen delen met medecursisten, leerlingen en oud-leerlingen van Mida Schutte. Soms kun je een beetje vergeten zijn hoe je het in het International Movement Centre deed. Door de foto's en de beschrijving in het boek te volgen kun je het weer in je lichaam gaan voelen. Mida nodigde regelmatig Labandocenten uit die in Engeland op gebied van bewegingsexpressie, dans, toneel en geluid studenten opleidden en professionals begeleidden. Samen met Mida's voetenwerk was dat heel inspirerend  en werden onze bewegingsmogelijkheden zonder spierpijn steeds creatiever en uitgebreider.

In deel 2 wordt de reikwijdte van onze beweging in onze kinesfeer (eigen ruimte) belicht. Ik vind dit een heel belangrijk onderdeel. Hoe nemen we ons lichaamsgewicht mee in de ruimte en met welke snelheid. Ik zie in boeken en op internet dat er na Labans overlijden  wat te eigenzinnig met zijn analyse is omgegaan. Volgens Mida, zelf leerling van Laban, zijn er fouten ingeslopen en dat brengt verwarring bij studenten en docenten die Laban zijn bewegingsanalyse willen doorgeven. 

Daarbij hoop ik ook dat al diegenen die ik ooit hoorde zeggen: "wat heb ik veel aan Mida's therapie gehad, ik zou er wel een boek over kunnen schrijven",  dit ook gaan doen. Zoals patiënten die na een bekkeninstabiliteit weer goed kunnen lopen. Depressieve  mensen  die hun bewegingsvrijheid hebben leren ervaren en daar heel gelukkig van werden. Sporters die van hun blessures afkwamen en beter en sneller gingen presteren. 
Dit boek is ook bedoeld als aanzet voor hen die zich verder willen verdiepen in dit thema en overwegen een cursus te gaan volgen.  Als je googled op Mida Schutte je in haar gastenboek onder andere lezen hoe blij leerlingen waren haar ontmoet te hebben.
En niet te vergeten voor alle schoenfabrikanten en schoenwinkels, opdat zij zich er bewust van zijn waar voeten behoefte aan hebben zodat ze bij het maken en verkopen van schoenen daar ook rekening mee gaan houden. Ik vind het schrikbarend om te zien hoe schoenneuzen de lucht insteken  waardoor het natuurlijke veringsmechanisme  van de voeten ernstig wordt belemmerd en hoe te hoge hakken het lichaam vervormen. Hoe wankel sta je dan in het leven? 

Ik wens je veel lees en bewegingsplezier.

Lineke Becking